2.4. Mikroorganismi biotehnoloģijā

Ģenētiski modificētas baktērijas un baktērijas ar dabīgām (neizmainītām) bioloģiskajām īpašībām tiek plaši izmantotas dažādās biotehnoloģijas nozarēs: pārtikas tehnoloģijās; medicīnā; bioloģiskajā notekūdeņu attīrīšanā; ķīmisku vielu ražošanā; minerālu pārveidošanā. Šajos procesos tiek izmantotas baktēriju vielmaiņas īpatnības – baktērijas pārstrādā vidē esošās vielas, radot specifiskus vielmaiņas produktus vai samazinot vidē nevēlamo vielu koncentrāciju. Piemēram: spirta ražošanā tiek izmantota baktēriju tīrkultūra, kura saraudzē labības graudos esošo glikozi spirtā; pirms ogļu dedzināšanas tās „apstrādā” baktērijas, kuras uzņem oglēs esošo sēru, tādējādi samazinot sēra oksīdu rašanos degšanas procesā.