2.1.Visuma evolūcija

Zeme atrodas nepārtrauktā pārmaiņu procesā. Arī dzīvie organismi kopš rašanās nepārtraukti mainās, pielāgojoties mainīgajiem vides apstākļiem, veidojoties no vienkāršākām formām par sarežģītākām. Šīs dzīvo organismu pārmaiņas laikā pēta evolūcija.

Saskaņā ar Visuma izcelšanās teoriju, ko apstiprina E. Habla veiktie galaktiku kustību novērojumi, Visums sācies no niecīga punkta, kurā bija saspiesta visa matērija. Sprādziena rezultātā pirms 10 līdz 15 miljardiem gadu matērija strauji izpletās. 10 sekundes pēc sprādziena Visumam bija neaptverami augsta temperatūra - 5 miljoni grādu C un ļoti liels blīvums -10 miljoni kg/m3. Visumam izplešoties un atdziestot, izveidojās pirmie vienkāršākie atomu -ūdeņraža un hēlija- kodoli. Visums turpināja izplesties un pēc miljoniem gadu atdzisa līdz 4000 grādiem. Šādā temperatūrā atomu kodoli jau spēja piesaistīt elektronus, izveidojoties par atomiem. Tie savukārt veidoja vielu molekulas. Vielas „valda” Visumā līdz mūsdienām.

Visums sadalījās atsevišķos gāzes mākoņos, kas sāka saspiesties gravitācijas spēka ietekmē, tajos savukārt veidojās zvaigznes.

Zvaigžņu iekšienē no ūdeņraža un hēlija sintezējās citi ķīmiskie elementi (ogleklis, skābeklis, silīcijs un smagāki elementi), kuri zvaigžņu sprādzienos tika izmētāti Visumā. No tiem veidojās jaunas zvaigznes un arī planētas.

Radās starojums, ko šobrīd var novērot kā vāju reliktstarojumu radioviļņu diapazonā. Pēc šī reliktstarojuma mūsdienās var spriest par Visuma sākumu.



Tā varēja izskatīties Visums tūlīt pēc Lielā sprādziena.
http://esamultimedia.esa.int/images/Science/heic0206d_D.jpg