3.8.3. Bioloģiskā piesārņojuma izplatība un ietekme uz vidi

Invazīvās sugas

Bioloģisko piesārņojumu izraisa invazīvās sugas, mikroorganismi (pelējuma sēnītes, raugi,baktērijas, laktobaktērijas) un vīrusi.

Invazīvo sugu „ienākšana” kādā teritorijā saistās ar cilvēka iejaukšanos, kaut gan nav izslēgta arī dzīvnieku (putnu) loma. Invāzija notiek, ja svešās sugas ne tikai turpina pastāvēt, bet sāk strauji vairoties un izplatās ārpus sākotnējām robežām, atrodot brīvu nišu vai aizņemot citas dabiskās sugas ekoloģisko nišu.
Piemēram, Latvijā ar cilvēku starpniecību nokļuvušas tādas sugas kā baltā apse, Kanādas zeltgalvīte, vērmele un daudzlapu lupīna. Citzemju sugu liela daļa nespēj konkurēt ar vietējām sugām, tāpēc dabiskās ekosistēmās tās sastopamas samērā nelielās platībās, vai arī to mūžs nav ilgs.
Radot nozīmīgu bioloģisku piesārņojumu, daudzas sugas Latvijā ir kļuvušas par nopietnu draudu dabisko ekosistēmu un sugu saglabāšanā. Atsevišķas sugas ir pat bīstamas cilvēkam, piemēram, Sosnovska latvānis (Heracleum sosnowsky).

Baktērijas

No bioloģiskā piesārņojuma veidiem svarīgi ir uzsvērt tieši mikrobioloģiskā piesārņojuma ietekmi uz sabiedrības veselību, jo mikroorganismi gan tiešā kontakta ceļā, gan ar pārnešanas faktoru palīdzību viegli nokļūst un vairojas dažādos pārtikas produktos, dzīvnieku gremošanas traktā un cilvēka organismā.

Vīrusi

Vīrusi apkārtējā vidē nokļūst no slima vai inficēta cilvēka, dzīvnieka gremošanas trakta vai elpošanas ceļiem. Pārtikas produktos un ūdenī vīrusi nevairojas, jo tie var vairoties tikai cilvēka vai dzīvnieka organisma dzīvā šūnā. Pārtika kalpo tikai kā vīrusa pārnešanas faktors. Pārtikā vīrusi nokļūst personāla higiēnas prasību neievērošanas dēļ, kā arī, lietojot piesārņotu ūdeni pārtikas apritē.