Esteri.
Esteri ir karbonskābju atvasinājumi, kas veidojas esterificēšanās reakcijās, karbonskābēm reaģējot ar spirtiem.
Esteri plaši sastopami dabā. Ziediem augļiem un ogām aromātu galvenokārt piešķir dažādi esteri. Arī tauki un vaski ir esteri. Mūsu dienās daudzus aromātiskos esterus iegūst rūpnieciskajā sintēzē un izmanto pārtikas un parfimērijas rūpniecībā.
Esteru nosaukumus veido:
a) Triviālos nosaukumus
Karbonskābes triviālais nosaukums + spirta alkilgrupas nosaukums + vārds
„esteris”
b) IUPAC nosaukumus
Atvasina no skābes nosaukuma ar izskaņu – oāts.
6. tabula
Estera formula | IUPAC nosaukums | Triviālais nosaukums | Aromāts |
HCOOC2H5 | Etilmetionāts | Etilformiāts jeb
skudrskābes etilesteris |
Ruma |
HCOOC5H11 | Pentilmetionāts | Amilformiāts jeb skudrskābes amilesteris | Ķiršu |
CH3COOC5H11 | Pentiletanonāts | Etiķskābes izoamilesteris | Bumbieru |
C3H7COOC2H5 | Etilbutanonāts | Sviestskābes etilesteris | Ananāsu |
CH3COOC8H17 | Oktiletanonāts | Oktilacetāts jeb etiķskābes oktilesteris | Apelsīnu |
Esteru iegūšana laboratorijā.
Esteri rodas, skābēm reaģējot ar spirtiem paaugstinātā temperatūrā koncentrētas sērskābes klātbūtnē. Savukārt sārmainā vidē esteri hidrolizējas atpakaļ par spirtu un skābi. Tātad esteru iegūšana un hidrolīze ir apgriezenisks process.
Esteru iegūšana (I)
1. Mēģenē ielej 2 ml dotās karbonskābes un pievieno 2 ml spirta. Uzmanīgi ar pipeti pievieno 0,5 ml koncentrētas sērskābes.![]() |
2. Mēģeni uzmanīgi karsē 5 minūtes![]() |
3. Pēc reakcijas mēģenes saturu izlej 250 ml vārglāzē, kurā ieliets ~100 ml piesātināta NaCl šķīdums vai auksts ūdeni un uzmanīgi pārbauda smaržu. Esteris veido virs ūdenī nešķīstošu slāni.
|
|
![]() |
|
![]() |
Esteru iegūšana (II)
Lai ķīmiskās reakcijas līdzsvaru novirzītu estera veidošanās virzienā, vienu izejvielu (lētāko) ņem pārākumā un reakcijas produktu (esteri) aizvada no reakcijas vides (destilēšana).
Esteru iegūšana (III)
Arī neorganiskas skābes reakcijās ar spirtiem veido esterus.
Esteru hidroīze
Esteru hidrolīze ir pretreakcija esterificēšanās reakcijai.