G

A    B    C    D    E    F    G    H    I    K    N    L    M    O    P    R    S    T    V    Z   
Ģenētika ir zinātnes apakšnozare, kurā pēta organismu iedzimtību un mainības likumsakarības un mehānismus, kas kopīgi visiem organismiem, neatkarīgi no to sistemātiskā stāvokļa (vispārējā ģenētika), cilvēkam vajadzīgu organismu formu ieguvi, organisma inDIVI.duālās attīstības regulāciju. Atkarībā no pētījumu objekta, uzdevuma un metodes izšķir populāciju, inDIVI.duālās attīstības ģenētiku, citoģenētiku un molekulāro ģenētiku, cilvēka, dzīvnieku, augu, mikroorganismu, medicīnisko ģenētiku. Latvijas Zinātņu nozaru un apakšnozaru anotācijas

Globālais piesārņojums ir tāds piesārņojums, kura gadījumā kaitīgās vielas ar vēju, lietus ūdeņiem vai barošanās ķēdēm izplatās pa visu Zemi. Tas var izraisīt problēmas pat tādā vietā vai valstī, kur nav notikusi lokālā piesārņošana, tādēļ tas ir visaptverošs.

Globālās klimata pārmaiņas (siltumnīcas efekts) ir klimata to paaugstināšanās atmosfēras apakšējos slāņos. To cēlonis ir ogļskābās gāzes un metāna pastiprināta izdalīšanās dedzināšanas un organisko atlieku trūdēšanas procesos. Iespējamās sekas - polu ledāju kušana, kas appludinās zemienes, samazinās nokrišņus iekšzemē izraisot augu bojāeju.