1. uzdevums

Oglekļa dioksīda daudzums atmosfērā pēdējos gadsimtos satraucoši pieaug. Izanalizē 1. att. doto shēmu un nosaki, kāda ir Latvijā valdošo skujkoku mežu nozīme gaisa piesārņojuma samazināšanā salīdzinoši ar citām Zemes biocenozēm! Kuras ir divas nozīmīgākās ekosistēmas, kas samazina oglekļa dioksīda daudzumu! Atbildi pamato, izmantojot zināšanas par vielmaiņas reakciju apstākļiem!


1. att. Zemes biocenožu produktivitāte un biomasa
www.geo.arizona.edu/ Antevs/ecol438/lect05.html

Atrisinājums

Skujkoku meži ir piektie nozīmīgākie gaisa piesārņojuma ar CO2 samazinātāji. Vislielākā nozīme ir atklātajam okeānam un mitrajiem ekvatoriālajiem mežiem, jo šajās ekosistēmās ir daudz ūdens, liela apgaismojuma intensitāte un arī augsta gaisa temperatūra.

Tālāk

1. Kādu problēmu rada palielināts CO2 daudzums atmosfērā?

Tālāk

Globālo sasilšanu.

Tālāk

2. Kāds ir reakciju vienādojums procesam, kurš samazina CO2 daudzumu atmosfērā?

Tālāk

CO2 daudzums atmosfērā samazinās fotosintēzes procesā: 6CO2+ 6H2O → C6H12O6+ O2

Tālāk

3. Ko veido šajā procesā iesaistītie oglekļa atomi?

Tālāk

Iesaistītie C atomi sākotnēji veido glikozi, bet vēlāk – citas organiskās vielas.

Tālāk

4. Kurš no 1. att. dotajiem rādītājiem raksturo oglekļa atomu saistīšanas procesu?

Tālāk

Oglekļa atomu iesaistīšanas procesu raksturo fotosintēzes intensitāte un ekosistēmas produktivitāte, biomasa nav rādītājs, jo biomasu veido arī citi atomi – O, H, N, S u. c.

Tālāk

5. Kuras no 1. att. dotajām biocenozēm  ir raksturīgas Latvijai?

Tālāk

Skujkoku meži, jauktu koku meži, pļavas, tīrumi, upes, ezeri.

Tālāk

6. Kurām biocenozēm ir lielākā produktivitāte par skujkoku mežiem?

Tālāk

Skujkoku mežu produktivitāti, nolasa no 1. attēla grafika – tā ir apmēram 9·1099 9 · 109mt/org C. Salīdzinoši lielākas produktivitātes ir četrām biocenozēm – mitrajiem ekvatoriālajiem mežiem, savannai, kontinentālajam šelfam, atklātajam okeānam.


Tālāk

7. Kurām biocenozēm ir lielākā produktivitāte? Kādi vides apstākļi šajās biocenozēs pozitīvi ietekmē fotosintēzes norisi?

Tālāk

Vislielākā produktivitāte, tātad arī CO2, saistīšana ir atklātajam okeānam un mitrajiem ekvatoriālajiem mežiem, jo šajās biocenozēs ir daudz ūdens, liela apgaismojuma intensitāte un arī augsta gaisa temperatūra.