3.1. Kas ir tehnoloģija?

Šodien ir grūti iedomāties dzīvi bez grāmatām, mobilā telefona, CD, DVD ierīcēm, automobiļa, elektrības un daudzveidīgajām elektroierīcēm, kuras veic mehānisku darbu, dod gaismu un siltumu, uztver un pārraida informāciju. Cilvēkam atliek vien nospiest pogu, un automāti griež, vāra, mazgā, spiež, žāvē. Grūti ir iedomāties dzīvi bez ūdens, siltumapgādes un kanalizācijas sistēmas mūsu mājās, asfaltētām ielām, šosejām un automobiļiem! Kāda būtu mūsu dzīve bez medicīnas un bez ikdienā nepieciešamajām precēm, kuras esam raduši iegādāties veikalā? Tas viss ir cilvēka roku un prāta radīts, izmantojot dabas resursus un daudzveidīgās tehnoloģijas.

Cilvēks dažādu vajadzību apmierināšanai izmanto gan nedzīvās dabas resursus, gan dzīvās dabas produktus. Gandrīz neviens dabas materiāls mūsdienās netiek lietots bez pārveidošanas.

Metālu apstrādes tehnoloģijas
ew.jinr.ru/about_4.html
Pārtikas produktu pārstrāde
www.peruza.lv/public/?id=4&ln=ru

Tehnoloģija (gr. technē – māksla + logos – jēdziens, mācība) – jēdziens, kas raksturo zināšanu un instrumentu izmantošanu materiālu, pusfabrikātu vai izstrādājumu maiņai ražošanas procesā noteikta produkta radīšanai. Jēdziens tehnoloģija ietver arī metodes, kas mērķtiecīgi pārveido apstrādājamā objekta īpašības (formu, izmērus, sastāvu, struktūru u.c.) un tehnoloģiskā procesā nodrošina gatavu produktu vai mezglu salikšanu, regulēšanu vai remontu, kā arī informāciju par nepieciešamajiem ražošanas līdzekļiem.

Kā piemērus varētu minēt materiālu (plastmasu, kompozītmateriālu, sintētisko šķiedru u.c.), ķīmijas (degvielas, krāsvielu, sadzīves ķīmijas u.c.), pārtikas (piena produktu, konditorejas izstrādājumu, konservu u.c), patēriņa preču (automobiļu, sadzīves priekšmetu, konstrukciju u.c), enerģijas, informācijas saglabāšanas un pārraidīšanas un daudzas citas tehnoloģijas.