3.6. Nozaru tehnoloģijas

  • Pārtikas ražošanas tehnoloģijas,
    ietver pārtikas ražošanas tehnoloģijas un pārtikas produktu iepakošanas jaunās tehnoloģijas.
  • Biotehnoloģijas,
    ir dzīvo organismu (visbiežāk mikroorganismu), bioloģisko procesu un bioloģisko sistēmu izmantošana cilvēka labā. Ar biotehnoloģiju palīdzību cilvēks iegūst kādu noteiktu produktu vai uzlabo savus dzīves apstākļus. Biotehnoloģijas plaši izmanto medicīnā, lauksaimniecībā, notekūdeņu attīrīšanā, kriminālistikā un citās nozarēs.
  • Ķīmijas tehnoloģijas,
    ietver vielu ražošanas un sintezēšanas tehnoloģijas. Ar ķīmijas tehnoloģijām jārada materiāli ar augstu mehānisko, termisko izturību, ar lielu siltuma un elektrovadītspēju vai ar izcilām siltuma un elektroizolējošām īpašībām. Ķīmijas tehnoloģiju nākotnes uzdevums ir sintezēt tādus organiskos savienojumus, kas varētu tikt izmantoti kā dabisko orgānu vai to daļu aizstājēji.

  • Celtniecības tehnoloģijas,
     resursu un paņēmienu kopums, kas nodrošina efektīvu materiālu, enerģijas un instrumentu izmantošanu noteiktu objektu būvē.

  • Zinātniskās pētniecības tehnoloģijas, metožu, paņēmienu un instrumentu kopums zinātnē vēl neizzinātu problēmu pētīšanai. Mūsdienās intensīvi notiek mikropasaules objektu – dažādu vīrusu, vielas struktūras, pētījumi, kur kā pētījumu instrumenti tiek izmantoti elektronmikroskopi. 20.gs. speciāli uzbūvētos paātrinātājos tika izraisīta zināmu daļiņu sadursme, kuras rezultātā tika konstatētas jaunas daļiņas – kvarki, mioni, mezoni u.c. Meklējot alternatīvus enerģijas veidus, zinātnieki un inženieri meklē veidus, kā īstenot kodolsintēzes reakcijas.