3.5. Informācijas tehnoloģijas (IT)

Termins „informācijas tehnoloģijas” radies 20. gs. 70. gados, kad pasaulē ražošanas, militārajā u.c. sfērās sāka izmantot elektroniskas ierīces un datorus. Metožu un instrumentu kopums informācijas apstrādei tiek dēvēts par informācijas tehnoloģijām. Tās nodrošina datu glabāšanu, informācijas apstrādi, pārsūtīšanu un iegūšanu jebkurā vietā un laikā, ja vien ir pieejams dators un tā darbināšanai nepieciešamā enerģija. IT pilnveidotāju uzdevums ir jaunu, ietilpīgu informācijas glabāšanas un apstrādes sistēmu izveide, kas nodrošinātu milzīgu informācijas apjomu uzglabāšanu un ātru to apstrādi. Šobrīd zinātnieku cerības par tādu sistēmu izveidi saistās ar kvantu datoru radīšanu.

Pirmais dators Latvija tika uzstādīts PSRS laikā Elektronikas un skaitļošanas tehnikas institūtā un aizņēma veselu telpu.
www.edi.lv
2008 gada sākumā pasaulē mazākais personālais plaukstu dators ar «Windows Vista»: «OQO Model 02». Miniatūrajam kabatas datoram ir 1,5 GHz procesors, 60 GB cietais disks, 1 GB RAM, «Wi-Fi» un «Bluetooth» interfeiss. Pilnvērtīga klaviatūra ar 57 taustiņiem, peles pogas utt. Baterija tam ļauj strādāt trīs stundas. Uz doto brīdi noteikti ir vēl ražīgāki un mazāki datoriņi.
www.mobilevillage.com