5.6. Vielas un lauka saistība

Apkārtējā pasaule pastāv 2 formās – kā viela un kā lauks. Augus, dzīvniekus, lietas un priekšmetus uztveram kā vieliskus veidojumus, savukārt gaismu un citus elektromagnētiskos viļņus – kā elektromagnētiskā lauka izpausmi. Bez gaismas nebūtu dzīvības! Šis fakts uzskatāmi pierāda vielas un lauka saistību. Taču arī vielā atomi „turas” kopā, pateicoties tai pašai elektromagnētiskajai mijiedarbībai, kura notiek ar lauka starpniecību.

Mūsu sajūtas un dzīvības procesi šūnās un organismos kopumā pamatojas uz vielas un lauka mijiedarbību. Viedie materiāli, līdzīgi kā dzīvie organismi, jūt un reaģē uz ārējās vides kairinājumu – gaismu vai cita veida elektromagnētisko starojumu. Neskaitāmu tehnoloģiju – lāzerķirurģijas, nanotehnoloģiju, informācijas un daudzu citu tehnoloģiju – darbības pamatā izpaužas vielas un lauka saistība.

Fotosintēzes procesā no neorganiskām vielām rodas organiskās vielas. Cilvēks uztver krāsas, pateicoties tam, ka dažādas ķīmiskās vielas atstaro dažādas krāsas gaismas viļņus, kuriem ir dažāda enerģija Ziemeļblāzma. Zemes magnētiskais lauks novirza lādēto daļiņu plūsmu, kas nāk no Saules, uz poliem. Sadursmē ar gaisa molekulām rodas noteiktas enerģijas gaismas starojums

Satelītpavadoņus orbītā notur Zemes gravitācijas lauks. Ap jebkuru ķermeni pastāv gravitācijas lauks