Atbildi uz jautājumiem, izvēloties pareizo atbildi! Katram jautājumam ir tikai viena pareiza atbilde!

Sākt pildīt testu

1. Kuros gadījumos (I, II vai III) elektrona kustības laikā notiek elektromagnētisko viļņu izstarošana?

I. Elektrons kustas vienmērīgi taisnlīnijas virzienā.
II. Elektrons kustas paātrināti.
III. Elektrons harmoniski svārstās.

 

 

 

 


Tālāk

2. Kā savstarpēji ir vērsta elektriskā lauka intensitāte , magnētiskā lauka indukcija un izplatīšanās ātrums elektromagnētiskajā vilnī?

 

 

 

 


Tālāk

3. Svārstību kontūrā, kura svārstību periods ir T, uz kondensatora klājumiem spriegums ir maksimāls. Pēc cik ilga laika spriegums uz kondensatora klājumiem ir 0?

 

 

 

 


Tālāk

4. Kā mainās ideālā svārstību kontūra elektromagnētisko svārstību frekvence, ja spolē ievieto dzelzs serdi?

 

 

 

 

Pamatojums: Spoles induktivitāte L ir atkarīga no vides relatīvās magnētiskās caurlaidības μ un .


Tālāk

Kontūrs ar diviem kondensatoriem.

5. Ideālā svārstību kontūrā induktivitāte nemainās. Bet kontūra kapacitāti var mainīt no C (stāvoklī 1) uz 16 C (stāvoklī 2). Kā mainās svārstību frekvence, ja slēdzi pārslēdz no stāvokļa 1 stāvoklī 2?

 

 

 

 

Pamatojums: Pēc formulām un .


Tālāk

6. Cik liels ir elektromagnētisko viļņu garums gaisā, ja izstarotāja ideālais svārstību kontūrs sastāv no kondensatora, kura kapacitāte C, un spoles, kuras induktivitāte L?

 

 

 

 

Pamatojums: Pēc formulām un .


Tālāk

7. Pirmajos radiouztvērējos, lai noregulētu svārstību kontūru uz atbilstīgu radiostaciju, bija iespējams mainīt uztveršanas spoles induktivitāti. Kā jāmaina radiouztvērēja svārstību kontūrā spoles induktivitāte, lai ar uztvērēju, kas noregulēts 50 m gara viļņa uztveršanai, varētu uztvert 25 m garus radioviļņus?

 

 

 

 

Pamatojums: Pēc formulām un .


Tālāk

8. Attēlā parādīti strāvas stipruma izmaiņas grafiki, kas uzņemti ģeneratora raidītāja izejā, uztvērējā pēc detektēšanas un uztvērēja izejā. Kurš grafiks ilustrē strāvas izmaiņu pēc detektēšanas?



 

 

 

 


Tālāk

9. Cik liela ir elektromagnētisko viļņu starojuma plūsmas blīvumu attiecība, ja svārstību frekvences ir 1 MHz un 10 MHz, bet strāvas stipruma amplitūda vibratorā ir vienāda? Elektromagnētisko viļņu starojuma plūsmas blīvums ir tieši proporcionāls svārstību frekvences ceturtajai pakāpei.

 

 

 

 

Pamatojums: Elektromagnētisko viļņu starojuma plūsmas blīvums ir tieši proporcionāls svārstību frekvences ceturtajai pakāpei.


Tālāk

10. Attālums starp Zemi un Mēnesi ir 384 000 km. Pēc cik ilga laika radiosignāls, kuru izstaroja no Zemes uz Mēnesi, atgriezās atpakaļ radara uztveršanas ierīcē?

 

 

 

 

Pamatojums: Pēc formulas , kur R – attālums starp Zemi un Mēnesi.


Rezultāts
Pareizi atbildēts uz  jautājumiem no 10.