3. uzdevums

Kadmija joni baktērijām ir indīgi. Tomēr dažas baktērijas var pārciest to ietekmi, jo sintezē stresa olbaltumvielas. Zinātnieki pētīja šo olbaltumvielu sintēzi Vibro sp. baktērijās. Šajā pētījumā baktērijas tika 60 minūtes turētas kadmija hlorīda šķīdumā. Grafikā parādīta ar kadmiju apstrādāto baktēriju un kontroles grupas (ar kadmiju neapstrādāto baktēriju) visu olbaltumvielu sintēze (mērīta nosacītajās vienībās).

  1. Nosaki olbaltumvielu sintēzes ātrumu kontroles  grupai eksperimenta 40. minūtē!
  2. Nosaki kāda likumsakarība vērojama, aplūkojot olbaltumvielu sintēzi ar kadmiju apstrādātajām baktērijām visā eksperimenta laikā!
  3. Salīdzini olbaltumvielu sintēzi abās grupās!

5. att. Olbaltumvielu sintēzes ātrums


Atrisinājums

1. 0,2 nosacītās vienības.

Tālāk

2. Cikliska sintēzes palielināšanās un samazināšanās, cikla garums ir apmēram 20 min, palielināšanās notiek 10. 30. 50. minūtē, samazināšanās 20. 40. un 60. minūtē, sintēzes maksimums ir 30 min pēc eksperimenta sākuma.

Tālāk

3. Kadmija ietekmē 10., 30. un 50. min. baktērijas sintezē vairāk olbaltumvielas nekā kontroles grupa. Kadmija ietekmē baktērijām ir lielāki olbaltumvielu sintēzes maksimumi. Kontroles grupai ir aktīvāka olbaltumvielu sintēze tikai eksperimenta 20. un 40. min. Olbaltumvielu sintēzē ciklisko izmaiņu amplitūda ir izteiktāka ar kadmiju apstrādātajām baktērijām.