4.5. Elektroenerģija. Ražošana un pārvade

Visplašāk pasaulē tiek izmantota elektriskā enerģija, jo to var pārvērst jebkurā citā enerģijas veidā.

Vienkāršākie elektroenerģijas avoti ir baterijas un akumulatori. Tos galvenokārt lieto pārnēsājamās elektroierīcēs un transportlīdzekļos. Baterijās un akumulatoros elektrisko spriegumu starp poliem rada un uztur vielu ķīmiskās pārvērtības.

Elektroenerģijas ražošana notiek elektrostacijās. Tās elektrostacijas, kurās elektroenerģijas iegūšanai izmanto ūdens krituma enerģiju, sauc par hidroelektrostacijām ( HES), bet tās, kurās izmanto dažādu kurināmo – par termoelektrostacijām (TES). Atomelektrostacijās (AES) elektrības ražošanai izmanto kodolenerģiju.

Paverot slūžas, pa hidroturbīnas spiedvadu ar lielu spēku plūst ūdens, kas griež turbīnu. Turbīna savukārt griež ģeneratoru, kurš ūdens plūduma enerģiju pārvērš elektriskajā enerģijā, kuru tālāk ievada elektriskajos tīklos. Ģeneratorus ne vienmēr darbina ar pilnu jaudu, jo elektroenerģijas patēriņš diennakts laikā un arī atkarībā no gadalaika mainās.

Elektroenerģiju ražo elektrostacijās, bet patērētāji to saņem pa vadiem simtiem un pat tūkstošiem kilometru attālumā. Cits efektīvs elektroenerģijas pārvades veids pašlaik nav atklāts.