2. uzdevums

Divi bezgalīgi gari taisni vadītāji atrodas gaisā paralēli 10 cm attālumā viens no otra. Pa vadītājiem vienā virzienā atbilstoši plūst strāva I1 =10 A un I2 = 4 A. Nosaki rezultējošā magnētiskā lauka indukcijas virzienu punktā A!.


Atrisinājums

Tā kā vadītājos plūst strāva, tad ap tiem veidojas magētiskais lauks, kura indukcija ir tieši proporcionāla vadā plūstošajam strāvas stiprumam: B ~ I (magnētiskā lauka indukciju, ko rada vads, kurā plūst strāva, aprēķina, izmantojot sakarību ).

Tālāk

Uzzīmē zīmējumu, atliekot punktā A katra vadītāja radītā magnētiskā lauka indukcijas vektoru. Tā kā I1 > I2 , tad B1 > B2 .


Tālāk

Tā kā abos vadītājos strāva plūst vienā virzienā, izmantojot labās vītnes skrūves (svārpsta) likumu, iegūstam, ka punktā A pirmā vadītāja radītais magnētiskās indukcijas vektors vērsts lejup, bet otrā vadītāja magnētiskās indukcijas vektors vērsts augšup.

Tālāk

Magnētiskajam laukam ir spēkā superpozīcijas princips – strāvu sistēmas magnētiskā lauka indukcija ir vienāda ar atsevišķo strāvu radīto magnētisko lauku indukcijas vektoru summu:

Tālāk

Magnētiskās indukcijas vektori vērsti pretējos virzienos, tādēļ
BA = B1 - B2

Tālāk

Atbilde
Magnētiskā lauka indukcija ir vērsta vertikāli lejup, jo B1 > B2.